Jako że luty jest dla mnie (mam nadzieję, że dla Was również) miesiącem zdrowych deserów, to proponuję banalny przepis na koktajl czekoladowo – pomarańczowy, który robi się w 3 minuty!
Koktajl to bogactwo magnezu, potasu, żelaza, chromu, witaminy C oraz antyoksydantów obecnych w kakao.
Kakao to produkt spożywczy zaliczany do super foods czyli produktów wyjątkowo bogatych w składniki odżywcze i antyoksydanty. Uważa się, że kakao ma najsilniejszy potencjał antyoksydacyjny spośród wszystkich roślin na naszej planecie!
Surowe kakao zawiera flawonoidy o naturalnie gorzkim smaku, które usuwane są z produktów je zawierających (np. z czekolady). Dodatkowo cukier i mleko jeszcze bardziej obniżają jego dobroczynne właściwości. To dlatego nie możemy porównać czekolady do surowego kakao, nie poddanego obróbce termicznej, a oferującego bogactwo składników mineralnych i antyoksydantów.
Osobiście czuję niesamowity przypływ energii po spożyciu surowego kakao lub „surowej” czekolady. Dzieje się tak za sprawą zawartej w kakao teobrominy (ciekawostką jest, że teobromina łagodzi objawy suchego kaszlu).
Składniki koktajlu:
- duża słodka, soczysta pomarańcza,
- łyżka gorzkiego kakao (najlepiej surowego),
- pół szklanki wody mineralnej,
- 2 łyżeczki miodu,
- szczypta chilli.
Sposób przygotowania: wszystko blendujemy do gładkiej konsystencji.
Smacznego i na zdrówko!