Puddingi z chia są dość popularne na kulinarnych salonach blogowych. Proste w wykonaniu, zdrowe i nie wymagające użycia tysiąca składników smakują bardzo przyjemnie i odżywiają nasz organizm składnikami mineralnymi i ważnymi kwasami tłuszczowymi.
Nasionka chia zwane również szałwią hiszpańską bogate są w kwasy tłuszczowe omega 3 z rodziny ALA, magnez, żelazo, wapń, potas i sporo błonnika.
W miesiącu lutym – moim miesiącu tylko zdrowych słodkości – zjadam je już drugi raz.
Składniki:
- 2 łyżki nasion chia,
- pół szklanki wody mineralnej,
- 2-3 łyżki mleczka kokosowego (gęstego z puszki lub kartonika),
- szczypta soli,
- łyżeczka miodu
- połowa mango pokrojona w kostkę,
- 1-2 łyżki nasion granatu.
Przygotowanie:
Nasionka chia zalewamy wodą i zostawiamy na 2 godziny lub całą noc. Po tym czasie dodajemy szczyptę soli (najlepiej himalajskiej) i energicznie mieszamy. Dodajemy mleczko kokosowe i powtarzamy mieszanie. Na samym końcu dosładzamy miodem.
Powstały pudding przekładamy do pucharka i dekorujemy owocami.
Smacznego!