Filtruj:

Pudding z chia

Puddingi z chia są dość popularne na kulinarnych salonach blogowych. Proste w wykonaniu, zdrowe i  nie wymagające użycia tysiąca składników smakują bardzo przyjemnie i odżywiają nasz organizm składnikami mineralnymi i ważnymi kwasami tłuszczowymi.

Nasionka chia zwane również szałwią hiszpańską bogate są w kwasy tłuszczowe omega 3 z rodziny ALA, magnez, żelazo, wapń, potas i sporo błonnika.

W miesiącu lutym – moim miesiącu tylko zdrowych słodkości – zjadam je już drugi raz.

Składniki:

  • 2 łyżki nasion chia,
  • pół szklanki wody mineralnej,
  • 2-3 łyżki mleczka kokosowego (gęstego z puszki lub kartonika),
  • szczypta soli,
  • łyżeczka miodu
  • połowa mango pokrojona w kostkę,
  • 1-2 łyżki nasion granatu.

Przygotowanie:

Nasionka chia zalewamy wodą i zostawiamy na 2 godziny lub całą noc. Po tym czasie dodajemy szczyptę soli (najlepiej himalajskiej) i energicznie mieszamy. Dodajemy mleczko kokosowe i powtarzamy mieszanie. Na samym końcu dosładzamy miodem.

Powstały pudding przekładamy do pucharka i dekorujemy owocami.

Smacznego!

Podziel się artykułem:

[Sassy_Social_Share]