W poprzednim poście //durasiewicz.wordpress.com/2016/03/29/suplementacja-moim-okiem-cz-ii/ pisałam o polskich produktach spożywczych wyjątkowo zasobnych w składniki odżywcze. Dziś omówię „egzotyczne” superfoods czyli odżywczą żywność z różnych regionów świata, która na stałe zagościła w naszym kraju.
Jagody Goji
- najbardziej odżywcze jagody na świecie,
- źródło pełnowartościowego białka, zawierają 19 aminokwasów w tym 8 egzogennych (niezbędnych, których organizm nie potrafi syntetyzować, więc należy je dostarczać z zewnątrz),
- w składzie mają 21 składników mineralnych w tym cynk, żelazo, miedź, wapń oraz rzadko występujący german, witaminy z grupy B (w tym B1, B2, B6) i E,
- hamują starzenie oraz tworzenie nowotworów z powodu zawartości germanu i antyoksydantów,
- potrafią podnieść poziom hormonu wzrostu, co ma znaczenie w budowie muskulatury i redukcji tkanki tłuszczowej, jagody goji mogą zatem być doskonałym składnikiem posiłku potreningowego,
- dzienna dawka to 15-45g.
Acai
- uważana za najbardziej odżywczy produkt na ziemi,
- ma jeden z najwyższych wskaźników ORAC co oznacza, że ma ogromną zdolność pochłaniania wolnych rodników mogących przyczyniać się do powstawania nowotworów,
- zawiera polifenol EGCG zawarty również w zielonej herbacie, resweratrol (obecny w czerwonym winie), antocyjany poprawiające widzenie o zmroku (za sprawa lepszego krążenia krwi w naczyniach krwionośnych),
- korzystnie wpływają na kolagen decydujący o kondycji skóry i funkcjonowanie stawów,
- zawiera 19 aminokwasów w tym wszystkie egzogenne,
- obfitują w minerały (wapń, magnez, fosfor, miedź, cynk, sód, chrom, żelazo, selen, jod, bor, potas i molibden oraz w witaminy: A, C, E, D2, B1, B2, B3, B6, B12, kwas pantotenowy, biotynę, kwas foliowy, inozytol i K1.
Surowe kakao
- według niektórych źródeł ma większy potencjał antyoksydacyjny niż jagody acai,
- jedno z najpotężniejszych źródeł magnezu,
- najbogatsze roślinne źródło żelaza (7,3 mg na 100g),
- ponadto obfituje w chrom, mangan, cynk i miedź,
- dodaje energii dzięki zawartości teobrominy (która jednocześnie łagodzi objawy suchego kaszlu).
Maca
- adaptogen i regulator hormonalny mogący wspomagać leczenie bezpłodności,
- podnosi poziom energii, wytrzymałość, odporność na stres, produkcję neurotransmiterów, poprawia libido i zwiększa siłę fizyczną,
- wspomaga funkcjonowanie nadnerczy i tarczycy,
- podnosi poziom żeńskich hormonów w menopauzie, mimo że nie zawiera fitoestrogenów,
- wpływa na zdolność koncentracji, pamięć i zdolność przyswajania wiedzy,
- zawiera niemal wszystkie z niezbędnych aminokwasów, witaminy (B1, B2, B3, C) i składniki mineralne: miedź, cynk, mangan, żelazo, selen, bor.
Spirulina
- spirulina wyróżnia się potężną koncentracją pełnowartościowego białka (zawiera go 70%),
- jest bogactwem witamin: A (beta karoten), B1, B2, B6, E, K. Dodatkowo obecny w niej kwas tłuszczowy GLA może być pomocny w chorobach autoimmunologicznych i problemach skórnych,
- chlorofil czyli zielony barwnik występujący w spirulinie ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, odtruwające oraz stymuluje układ immunologiczny, poprawia jakość krwi, neutralizuje toksyny i metale ciężkie, poprawia funkcjonowanie tarczycy i nadnerczy, przyśpiesza gojenie ran i dotlenia organizm.
- Dzienna dawka waha się od 6g do 30g (sportowcy)
Oprócz wyżej wymienionych i szerzej opisanych superfoods warto wspomnieć o:
Aceroli – jest owocem najbogatszym w witaminę C, jest jej 100 razy więcej niż w owocach cytrusowych i 10 razy więcej niż w czarnej porzeczce,
Granacie – zawiera kwas elagowy – silny przeciwutleniacz chroniący przed nowotworami, a nawet niszczący komórki nowotworowe, zwalnia procesy starzenia i poprawia przepływ krwi w naczyniach,
Kokosie – bogaty w kwas kaprylowy, laurynowy i mirystynowy, które charakteryzują się działaniem przeciwbakteryjnym, grzybiczym i wirusowym i wzmacniają system odpornościowy.
Źródło: Food Forum nr 4(10)/2015 „Produkty superfoods”.