Zafascynowana spiruliną, szczególnie jej niesamowitą wartością odżywczą, którą przybliżyłam Wam w poprzednim poście, zaczęłam wdrażać ja w codzienne menu.
Wiele osób zarzuca spirulinie „błotnisty” smak. No cóż trochę w tym prawdy, szczególnie jeśli przesadzi się z ilością. Jednak jeśli dodamy tylko łyżeczkę i uzupełnimy koktajl owocami uzyskamy całkiem przyjemny napój Shreka 🙂
Składniki:
- mleko kokosowe (użyłam łyżki organicznego mleka kokosowego np takiego: http://diet-food.pl/bio-super-cocomilk-mleko-kokosowe-w-proszku.html),
- połowa awokado,
- pół dużego banana,
- łyżeczka spiruliny,
- łyżeczka aceroli,
- sok z połowy cytryny,
- około 200 ml wody mineralnej,
- słód np miód czy ksylitol.
Sposób przygotowania: wszystko razem blendujemy 🙂
Pychotka 🙂
Wartości odżywcze:
- Witaminy C, E, beta karoten, B12 w ilościach zaspokajających dzienne zapotrzebowanie lub oscylujących wokół niego (wit E), a także z grupy B i K,
- żelazo (50%), chrom (125%), magnez, potas, kwas foliowy,
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (kwas oleinowy taki jak w oliwie z oliwek) oraz kwasy tłuszczowe nasycone (kokos) mające wpływ na odporność,
- glutation – jeden z najważniejszych przeciwutleniaczy opóźniający procesy starzenia i chroniący przed nowotworami.
- chlorofil – właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, odtruwające oraz stymulujące układ immunologiczny, poprawia jakość krwi, neutralizuje toksyny i metale ciężkie, poprawia funkcjonowanie tarczycy i nadnerczy, przyśpiesza gojenie ran i dotlenia organizm.
Bomba witaminowa, zatem – NA ZDRÓWKO 🙂