Filtruj:

Mój ulubiony koktajl ze spiruliną

Zafascynowana spiruliną, szczególnie jej niesamowitą wartością odżywczą, którą przybliżyłam Wam w poprzednim poście, zaczęłam wdrażać ja w codzienne menu.

Wiele osób zarzuca spirulinie „błotnisty” smak. No cóż trochę w tym prawdy, szczególnie jeśli przesadzi się z ilością. Jednak jeśli dodamy tylko łyżeczkę i uzupełnimy koktajl owocami uzyskamy całkiem przyjemny napój Shreka 🙂

Składniki:

  • mleko kokosowe (użyłam łyżki organicznego mleka kokosowego np takiego: http://diet-food.pl/bio-super-cocomilk-mleko-kokosowe-w-proszku.html),
  • połowa awokado,
  • pół dużego banana,
  • łyżeczka spiruliny,
  • łyżeczka aceroli,
  • sok z połowy cytryny,
  • około 200 ml wody mineralnej,
  • słód np miód czy ksylitol.

Sposób przygotowania: wszystko razem blendujemy 🙂

Pychotka 🙂

Wartości odżywcze:

  •  Witaminy C, E, beta karoten, B12 w ilościach zaspokajających dzienne zapotrzebowanie lub oscylujących wokół niego (wit E), a także z grupy B i K,
  • żelazo (50%), chrom (125%), magnez, potas, kwas foliowy,
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone (kwas oleinowy taki jak w oliwie z oliwek) oraz kwasy tłuszczowe nasycone (kokos) mające wpływ na odporność,
  • glutation – jeden z najważniejszych przeciwutleniaczy opóźniający procesy starzenia i chroniący przed nowotworami.
  • chlorofil – właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, odtruwające oraz stymulujące układ immunologiczny, poprawia jakość krwi, neutralizuje toksyny i metale ciężkie, poprawia funkcjonowanie tarczycy i nadnerczy, przyśpiesza gojenie ran i dotlenia organizm.

Bomba witaminowa, zatem – NA ZDRÓWKO 🙂

Podziel się artykułem:

[Sassy_Social_Share]